Menu na wesele według Polna Zdrój


Wesele ! Zabawa, muzyka, alkohol, tańce, miłość, radość i JEDZENIE ! Po ceremonii, czy nad ranem po szalonych tańcach każdy zgłodnieje i chętnie zje coś ciepłego. Jakie byłoby rozczarowanie gdyby dania były niesmaczne.. wyobraźcie sobie 6-8h na weselu, gdzie nie możecie nic przełknąć :/ Jedzenie na weselu jest bardzo ważną kwestią, ale jak wybrać menu, aby wszystkim smakowało i nie było nudne? Czy zawsze musi kończyć się na rosole i schabowym ? W raz z pomocą Pani Magdy Trojanowskiej z Polna Zdrój postaram się dzisiaj ustalić kilka zasad i ważnych kwestii przy wyborze menu na wesele tak, aby wszyscy byli zadowoleni!

Przepiękne wesele, delikatna, biała zastawa stołowa, pod sufitem ozdoby z roślin i lampek - Polna Zdrój.
Zdjęcia: Marta Kowalska


ZNOWU ROSÓŁ ?!


Dlaczego rosół jest tak popularny na weselach ? Warto go wybrać czy lepiej pokusić się na zmianę?

W dobrym rosole nie ma nic złego. Jest to tradycyjny podkład pod jednak wyczerpującą, długą zabawę, często suto zakrapianą. My jednak proponujemy naszym gościom również drugą zupę, coś innego, dla tych co jednak w rosole nie widzą nic pociągającego. Lekki krem lub coś orientalnego.

Gotowanie, zupa krem - Polna zdrój.
Zdjęcia: Marta Kowalska


VEGANIE, VEGETARIANIE ?



Powinniśmy przed weselem zorientować się ilu z naszych gości ma specyficzną dietę ? Uprzedzić kuchnie ile dań wegetariańskich czy wegańskich należy przygotować ? A może poprosić, żeby pojawiło się więcej warzyw i nie skupiać się na konkretnych wymaganiach ?


Praktycznie na każdym weselu wśród naszych gości są jakieś ograniczenia dietetyczne. Oczywiście wszystko zależy od Pary Młodej, czy się na tym skupia, czy rzeczywiście prosi ewentualnie o więcej dań bezmięsnych. Jak Pani Młoda, czy Pan Młody są wegetarianami lub weganami najczęściej menu w 100% jest właśnie takie. Goście różnie na to reagują, niektórzy są oburzeni, niektórzy traktują to jako przygodę, ale są i tacy, którzy w późnych godzinach wieczornych “wdzierają” się do kuchni i błagalnym wzrokiem proszę o plasterek kiełbasy.

Zastawa i pyszne potrawy na weselnym stole - Polna Zdrój.
Zdjęcia: Marta Kowalska


DLACZEGO ZAWSZE JEST TAK TŁUSTO?


To ze względu na mocny alkohol?


U nas zdecydowanie nie jest tak tłusto, raczej dania są zbilansowane, sporo jest pikantnych i bazujących na warzywach. Jedynie jako danie nocne pojawia się nasz przebój Pulled Pork, czyli 8 godzin pieczona łopatka wieprzowa ze skórą i kością, gdyby ktoś nadal nie czuł się syty, to to uczucie po porcji łopatki zniknie na pewno. Inna sprawa, że na naszych weselach coraz rzadziej króluje wódka. Modne są wesela z piwem, winem ewentualnie z drinkami.

Delikatne, zielono-białe dekoracje weselne - Polna Zdrój.
Zdjęcia: Marta Kowalska


JAK PODAĆ JEDZENIE?


W jakiej formie najlepiej podawać dania na weselu? Szwedzki stół ? Półmiski na stół (każdy sobie nakłada)? Dania każdemu z osoba podają kelnerzy? Czy da się połączyć te opcje ? Czy któraś z nich jest droższa ?


My staram się organizować przyjęcia bliskie idei slowlife, czyli między innymi staramy się jak najmniej marnować jedzenia. Obiad serwujemy na półmiskach, tak, żeby każdy z gości nałożył sobie na talerz, to na co ma ochotę i tyle, ile jest w stanie zjeść. Pozostałe posiłki serwujemy na szwedzkim stole, co też czyni przyjęcie lżejszym, bardziej w koktajlowym stylu i sprzyja integracji wszystkich gości.

Tarty warzywne i burgery - oryginalne potrawy na wesele - Polna Zdrój.
Zdjęcia: Marta Kowalska

Ile posiłków i w jakich odstępach czasowych?


W Polnej Zdrój zaczynamy od przystawek, wygodniej czeka się na zupę, kiedy inni goście składają życzenia, potem obiad zakończony deserem. Po godzinie zakąski i najpóźniej ok.21.00 tort. Między 23.00-24.00 serwujemy dania nocne w podgrzewaczach, które wystarczają do godzin rannych.

Zimne przekąski ? Czasami mam wrażenie, że stoły na weselach stoją puste, a tylko od czasu do czasu kelnerzy przynoszą dania. To dobre rozwiązanie? Może lepiej, żeby stały cały czas jakieś zimne przekąski na stole?


U nas przekąski cały czas stoją na szwedzkim stole, uzupełniamy je na bieżąco zwracając uwagę na to, co cieszy się największą popularnością, czyli najszybciej znika.

Zastawiony potrawami stół weselny -  Polna Zdrój.
Zdjęcia: Marta Kowalska

Mam wrażenie, że nieodłącznym elementem każdej oferty weselnej jest wiejski stół, czy są jakieś alternatywy ?


Niekiedy Pary proszą nas o wiejski stół w ramach szwedzkiego stołu, wówczas bez problemu szykujemy smalec, ogórki, duży bochen chleba oraz sporo mięsa w różnej postaci. Jednak wśród naszych Par to raczej wyjątki.

Co u Państwa pojawia się najczęściej podczas wesel? Jakieś Państwa popisowe potrawy? :)


Staramy się budować menu bazując na regionalnych dostawcach, ale inspiracje przy wyborze dań czerpiemy z całego świata. Nasze największe przeboje to na pewno już wspomniany Pulled Pork, jesiotr ze stawów Podgórzyńskich pieczony w soli, wołowina w sosie własnym, curry z regionalnym oscypkiem… zupa krem z pieczonych białych warzyw lub ramen ;) Oczywiście również nasza Pavlova, którą Pary często wybierają zamiast tortu.

Słodkości na weselu - Polna Zdrój.
Zdjęcia: Marta Kowalska


ŚWIEŻE SKŁADNIKI !


Czytałam, że dbają Państwa bardzo o składniki i część nawet sami hodują? Czy to zwiększa jakość potraw?


Przykładamy ogromną wagę do świeżości składników, w naszym odczuciu to połowa sukcesu w gotowaniu. Nawet banalne zioła zerwane z ogródka na kilka minut przed podaniem potrafią niezwykle podkręcić danie.

Jak Państwo radzą sobie zimą? Menu jest sezonowe?


Przyjęć weselnych zimą jest zdecydowanie mniej, wówczas menu jest faktycznie bardziej tłuste, pożywne i często bazujemy na naszych kiszonkach.

Plan stołów i mini pączki na wesele - Polna Zdrój.
Zdjęcia: Marta Kowalska

Czy mają Państwo jakieś rady dla Młodej Pary, która ma właśnie wybrać swoje menu weselne?


Kierować się swoim gustem. To jest święto Młodej Pary, oni mają być szczęśliwi i zadowoleni, a nie wujek, czy ciocia. Eksperymentować, na wielu weselach jest zgrane do nudów, to samo menu… zaskakiwać gości, będą powątpiewać, ale na koniec będą zachwyceni. Przerabiamy to bardzo często. Nasze Pary to z reguły bardzo świadomi ludzie i zdecydowanie wiedzą, czego chcą… sam wybór Polnej już o czymś świadczy ;)

Podawanie potraw na weselu - Polna Zdrój.
 Zdjęcia: Marta Kowalska

Wspaniała rodzinna atmosfera, pełna miłości i pracy nad pysznymi potrawami - Polna Zdrój.
Zdjęcia: Marta Kowalska

Serdecznie dziękuję Pani Magdzie za pomoc przy tworzeniu tego wpisu. Mam nadzieję, że zainspirujecie się tym postem przy tworzeniu swojego weselnego menu - mi aż ślinka cieknie jak widzę te pyszne potrawy! Nie wątpię, że mój chłopak rzuciłby się na słynny Pulled Pork ^^ 

Rodzinna atmosfera, świeże składniki, miks tradycji polskich i nowości z zagranicy - jeżeli urzekł Was klimat Polna Zdrój to może właśnie tam zorganizujecie Swoje wesele? Zapraszam na ich stronę internetową!


POLNA ZDRÓJ



Elegancka, subtelna zastawa stołowa na wesele - Polna Zdrój.
Zdjęcia: Marta Kowalska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bridal blog , Blogger